День туркменської дині

Щорічно День туркменської дині відзначають кожну другу неділю серпня. Він був заснований в 1994 році першим президентом країни Сапармуратом Ніязовим. День дині святкується в серпні не випадково - це сезон дозрівання найсолодшого і найсмачнішого сорту дині «вахарман».

Туркменістан вважає себе батьківщиною цієї дивовижної ягоди, а саму диню - національним надбанням країни. Туркменські дині відрізняються великим розміром, вишуканим смаком і ароматом. Існує думка, що з 1600 видів динь 400 родом з Туркменістану, так як кліматичні умови в країні ідеальні для вирощування цієї баштанної культури. День туркменської дині - не просто привід для безтурботного відпочинку. У цей день вшановують ветеранів праці - знатних баштанниками, працівників сільського господарства. Їх вітає сам президент. Напередодні проходять наукові конференції, присвячені питанням виведення нових сортів, підвищення врожайності дині, боротьби з шкідниками.

За ініціативи директора Українсько-туркменського культурно-освітнього центру Олександра Лаврика і завідувача відділу по роботі з іноземними студентами Надії Ремезовської було організована зустріч з активом туркменських студентів. На ньому присутні частували справжню туркменську диню,обмінювались враженнями,емоціями  та насолоджувались чудовим смаком національного продукту Туркменістану.