Майстер-клас з приготування куті

IMG_0058Зимові канікули тривають, а іноземні студенти продовжують ознайомлюватися з культурою та традиціями українського народу. Так, за ініціативи директора Українсько-туркменського культурно-освітнього центру Олександра Лаврика та завідувача відділу по роботі з іноземними студентами Надії Ремезовської було проведено різдвяний майстер-клас з приготування куті.З куті починають Різдвяну трапезу в Святвечір (з першою зіркою) і закінчують ложкою цієї страви, обмінюючись побажаннями і згадуючи померлих предків. Різдвяна кутя – пісна, оскільки піст триває до самого свята. Кутю традиційно їдять усі члени сім'ї і їй навіть пригощають худобу і домашніх тварин, щоб ті не хворіли і приносили приплід у новому році. Кутю несуть хрещеним і старшим членам сім'ї, які живуть окремо. Крім того, за старовинною традицією господар будинку підкидав залишки куті з ложки вгору, і скільки крупинок прилипало до стелі, стільки й чекали снопів хліба у новому році. Також під миску з кутею клали колоски і потім зберігали їх цілий рік, як оберіг. Обов'язково залишали мисочку з цими ласощами і для душ покійних предків.IMG_0025

IMG_0023

З великим задоволенням і захопленням наші студенти розтирали мак у макітрі, кололи горіхи, змішували інгредієнти та їли смачну кутю. Такої страви в Україні вони ще не частували.IMG_0032

IMG_0030