Туркменський килим як символ відображення історії і душі народу

Килим для туркменського етносу має особливо важливе значення - він є національним надбанням Туркменістану. Історично так склалося, що килим для кочових народів мав особливий сенс - він був зручний у використанні в будь-яких умовах, його можна було легко зібрати і перевозити з собою.День туркменського килима відзначається в останню неділю травня. Розкішний колорит туркменських килимів створюється їх гармонією, створеної великим стильним орнаментом, прикрашеним яскравими смугами по майже білому тлу. У центрі в шаховому порядку розташовуються восьмикутники і ромби, заповнені різними візерунком. 24 центральних орнаментів символізують розподіл гунів і туркмен-огузів на 24 племені.

В орнаменті килима прослідковується правило «золотого перетину» ( «божественна пропорція»). Орнамент створюється з орієнтиром на сонце, він з'явився в період культу сонячного божества. У центрі - вісь всіх перетинів орнаменту, яка позначена прямокутником. Це - живильне ядро ​​орнаменту. Саме від нього бере початок і поширюється в усі сторони світу вся символіка, філософія орнаменту. Цей прямокутник можна назвати знову утвореною в центрі Галактики матерією. Матерією, яка, розширюючись і поширюючись по наступним прямокутникам, набуває дедалі більшого осмислення.

«Гëль» - це стилізоване зображення Землі у Всесвіті.Кожне плем'я і кожен туркменський оазис мали свій неповторний візерунок. Наприклад, теке-гель, сирки-гель, кепс-гель і динак-гель (йомуди), гюллен-гель (ерсарі), ертмен (човдури) і так далі. Але всі вони, незважаючи на відмінність, мають загальний фон, загальне смислове навантаження - все те, що дозволяє сказати: це - туркменський килим.

У туркменських килимах переважають червоні тони, колірна гамма варіює від темно-вишневого до майже червоного кольору. З інших кольорів найчастіше присутні чорний і білий, а в йомудскіх килимах ще і синій.