До уваги іноземних студентів!

Для боротьби з поширенням коронавирусу уряд запровадив ряд додаткових обмежень, які будуть діяти в Україні з 6 квітня і до закінчення карантину.

У постанові Кабміну №255 від 2 квітня позначений список обмежувальних заходів на час карантинного режиму. Основні заборони:

  • знаходження в громадських місцях без засобів індивідуального захисту (маска, респіратор, в т.ч. виготовлені самостійно);
  • переміщення по вулиці групою більше 2-х осіб, за винятком супроводу дітей або службової необхідності;
  • особам до 14 років заборонено перебувати в громадських місцях без супроводу батьків, опікунів або повнолітніх родичів;
  • перебування на вулиці без документів, що засвідчують особу;
  • відвідування спортивних і дитячих майданчиків;
  • відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових, прибережних зон, за винятком необхідності вигулу домашніх тварин однією людиною;
  • відвідування установ паліативної допомоги, органів соцзахисту населення;
  • відвідування навчальних закладів;
  • проведення будь-яких масових заходів (культурних, спортивних, релігійних, громадських), за винятком заходів для забезпечення роботи органів влади.

Також продовжує діяти заборона на роботу ресторанів, кафе, ТРЦ і інших установ розважальної сфери і побутового обслуговування.

За порушення правил карантину передбачений штраф від 17 до 34 тисяч гривень. А якщо ви порушуєте санітарні правила і норми щодо запобігання інфекційним захворюванням, може бути і кримінальна відповідальність.

ВІДПОВІДІ НА АКТУАЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

- Чому ввели правило носити з собою документи, що засвідчують особу?

Наявність у людини документів дозволить перевірити, чи не повинен він бути на самоізоляції, або в обсервації. А також це дасть можливість правоохоронним органам застосовувати адміністративну відповідальність для порушників правил карантину.

- Можна ходити по вулиці без маски?

У постанові №211 говориться, що у всіх громадських місцях ви повинні бути в масці або респіраторі.

Громадське місце - частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату (під'їзди, підземні переходи, стадіони; парки, сквери, дитячі майданчики, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи і т.д. ).

Тому ми настійно рекомендуємо перебувати на вулиці в масці, оскільки в будь-який момент ви можете опинитися на території, що підпадає під визначення "громадське місце" ".

- Навіщо вводиться обов'язковий масковий режим?

Це потрібно заради безпеки всіх нас. З огляду на темпи поширення коронавирусной хвороби, всі люди розглядаються як потенційно інфіковані. Ви можете не знати, що є переносником вірусу, однак можете наражати на небезпеку інших. Маска запобігає можливому інфікуванню оточуючих. Коли маска на обличчі, тоді виділення біологічного матеріалу, який може містити збудник, зменшується.

- Яка відповідальність за порушення правил щодо карантину? Чи можуть мене оштрафувати за похід в парк або відсутність маски?

Можуть. За порушення правил карантину - штраф від 17 тис. Грн до 34 тис. Грн. А якщо ви порушуєте санітарні правила і норми щодо запобігання інфекційним захворюванням, може бути і кримінальна відповідальність.

- Хто буде контролювати дотримання заходів карантину? Чи буде поліція стояти на входах в парки?

Контроль за дотриманням правил карантину в публічних місцях буде здійснювати МВС і Нацгвардія.

- Чи можна ходити по вулиці втрьох?

По вулиці можна пересуватися тільки вдвох. Виняток - супровід дітей незалежно від їх кількості.

- Чи можна ходити в парк або сквер?

Ні, тепер - не можна. Відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон забороняється. Це дозволяється тільки в разі, якщо вам потрібно вигуляти домашню тварину, або за службовою необхідністю.

- Чи правда, що магазини, банки і аптеки повинні забезпечувати відвідувачів масками або респіраторами?

Ні це не правда. Установи та магазини, робота яких дозволена в період карантину, повинні тільки контролювати, щоб відвідувачі перебували в будівлях і на території закладів виключно в масках і респіраторах. Обов'язок забезпечення себе масками покладається на вас.

  • Коли закінчиться карантин?

Карантин покищо діє до 24 квітня.

  • Де купити маски?

Маски можна придбати в будь-якій аптеці,

УВАГА!

Якщо у вас зявились будь-які проблеми зі здоровям, спочатку обов’язково повідомте представників університету, а далі  вам буде надано всю необхідну інформацію.