Важлива інформація для іноземних студентів!

Коронавірусна інфекція має схожі симптоми зі звичайною респіраторно-вірусною інфекцією. У хворих фіксують підвищення температури, кашель, загальну слабкість, головний біль та ломоту у м’язах і суглобах. Коронавірус швидко викликає ураження легеневої тканини і внаслідок цього розвивається атипова пневмонія, яку викликає грип А. До кашлю додається виділення мокроти з кров’яними прожилками чи патологічним вмістом. Часто хворі скаржаться на наростання задухи, біль у грудній клітці, зниження артеріального тиску та надмірну сонливість.

Але не варто панікувати, слід продовжувати дотримуватися правил, що допоможуть підтримати імунітет та вбережуть від захворювання.

Ось кілька важливих кроків для захисту себе і інших від зараження і поширення респіраторних захворювань (це стосується лише легких форм захворювання, при погіршенні стану обов'язково зверніться до свого сімейного лікаря):

Дотримуйтесь дистанції

Уникайте місць, де збираються великі групи людей, особливо якщо ви схильні до високого ризику ускладнень респіраторних захворювань (наявні хронічні захворювання дихальної, серцево-судинної систем).

Тримайтеся подалі від інших людей, якщо ви захворіли або одягайте одноразову медичну маску

Люди, хворі на респіраторні захворювання, можуть поширювати вірус на інших людей на відстань до 1 м.

Респіраторні захворювання, такі як грип чи COVID-19 дуже легко поширюються. Тримайтеся подалі від хворих людей.

У людей, які захворіли на респіраторну інфекцію, в т. ч. COVID-19, симптоми можуть бути відсутні. Вони можуть передати вірус іншим людям, навіть не знаючи, що вони хворі.

Намагайтеся не ділитися посудом із захворілими особами.

Пийте багато рідини - мінеральна не газована вода, чай.

Намагайтеся брати участь в зборах або заняттях в онлайн режимі, щоб уникнути особистого контакту з людьми, які можуть бути хворі.

Зупинити поширення вірусів можливо, якщо виконувати кашльовий етикет

При кашлі або чханні прикривайте ніс і рот одноразовою серветкою, це допомагає попередити поширення вірусу через ваші руки та поверхні.

Викиньте використані серветки, а потім вимийте руки. Якщо немає можливості вимити руки, обробіть їх спиртовмісним антисептиком.

Мийте руки

Ретельно і часто мийте руки з милом і теплою водою.

Якщо мило і тепла вода недоступні, використовуйте спиртовмісний антисептик для рук з вмістом спирту не менше 60%.

Не торкайтеся до своїх очей, носа або рота брудними руками. Миття рук знижує кількість респіраторних вірусів, які можуть поширюватися, коли ви торкаєтеся рук інших людей або торкаєтеся поверхонь таких як клавіатура, мобільні телефони, пульти дистанційного керування телевізора, столи і дверні ручки.

Очищуйте поверхні та предмети, до яких часто торкаєтеся

Клавіатури, пульти телевізорів, мобільні телефони, столи та дверні ручки слід чистити часто і ретельно.

Точний термін виживання вірусу SARS-CoV-2 на сьогодні не відомий, проте очищення поверхонь і об'єктів, до яких часто торкаються, знижує кількість вірусів, які можуть поширюватися під час дотику до зараженої поверхні, а потім до ваших очей, носа або рота.

Ви також можете використовувати спиртовмісні та хлорвмісні дезінфікуючі засоби. Завжди дотримуйтесь інструкцій з використання дезінфікуючих засобів, на етикетці продукту.

Рекомендовано носити одноразову маску для обличчя під час захворювання, щоб знизити ризик поширення хвороби іншим.

Передбачається, що порушення правил карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями, тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб - у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За такі дії передбачили штраф від 17 тис. до 34 тис. гривень, а для посадових осіб - від 34 тис. до 170 тис. гривень.

Законом також встановлюється відповідальність за порушення санітарних норм під час поширення коронавірусної інфекції. Зокрема, для осіб, які можуть бути інфіковані COVID-19, за самовільне залишення місця обсервації (карантину) передбачена адміністративна відповідальність. А за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням буде підвищено кримінальну відповідальності. 

Штраф за такі дії від17до51 тис. гривень.

Крім того, якщо раніше ця стаття передбачала також покарання у вигляді арешту на строк до 6 місяців та обмеження волі до 3 років, тепер покарання може передбачати також позбавлення волі на строк до 3 років.

Залишається положення про позбавлення волі на строк від 5 до 8 років, якщо такі дії спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки.

Будьте готові та поінформовані

Будьте в курсі епідемічної ситуації щодо поширення респіраторних захворювань, в т. ч. COVID-19, використовуючи офіційні джерела:

офіційний сайт ВООЗ https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

офіційний сайт ДУ «Центр громадського здоров'я МОЗ України» https://phc.org.ua/