Вечір-зустріч «Гірчить Чорнобиль крізь роки»

26 квітня 1986 року вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів громадян.

Чорнобиль - це не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності тих, хто, ризикуючи своїм життям та здоров’ям, захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації - пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків.

До 33-ї річниці Чорнобильської катастрофи  іноземні студенти відвідали вечір-зустріч з ліквідатором аварії на Чорнобильській АЕС «Гірчить Чорнобиль крізь роки», організований читальним залом №3.

На захід був запрошений учасник бойових дій, ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС 1 категорії, ветеран Збройних сил України, полковник у відставці, голова ради ветеранів дивізії, почесний ветеран міста Умань Поливода Микола Максимович.

Студенти ознайомились з хронологією подій, що сталися на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної станції. Аварія на ЧАЕС — найбільша техногенна катастрофа за всю історію ядерної енергетики у світі, яка змінила радіаційну обстановку, екологію, долі людей не тільки на європейському континенті, а й у всьому світі.

Аудиторія переглянула документальне відео про Чорнобильську АЕС, стан навколишнього середовища через тридцять три роки після аварії та хвилиною мовчання вшанувала пам'ять загиблих ліквідаторів Чорнобильської катастрофи.

Микола Максимович розповів про роботи по дезактивації території, захоронення «рижого лісу», «могильник» для техніки, будівельні роботи по облаштуванню побуту ліквідаторів, санітарні норми радіаційного забруднення людей та довкілля.

Хай залишиться в минулому й ніколи не повториться жах Чорнобильської катастрофи, а пам’ять про ті події навчить нас цінувати мирне, чисте небо над головою і  спокій.

Вічна слава героям!