Cтуденти з Туркменістану відвідали університетський НВЦ «Планетарій»

12 квітня - Міжнародний день польоту людини в космос.

У цей день 12 квітня 1961 року майор Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше у світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Він зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хвилин.

За рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАЇ) 12 квітня відзначається як «Всесвітній день авіації та космонавтики».

  З цієї нагоди туркменські студенти відвідали університетський НВЦ «Планетарій», екскурсію по якому провів викладач кафедри фізики і астрономії  та методики їх викладання факультету фізики, математики та інформатики Підгорний О.В., ознайомивши присутніх із будовою нашого Всесвіту.

Навчально-виховний центр «Планетарій» функціонує як центр проведення різноманітних навчально-виховних заходів на факультеті фізики, математики та інформатики, є експериментальним майданчиком для здійснення наукових апробацій авторських розробок у галузі методики навчання астрономії, фізики й інформатики з 2004 року.

Студенти були вражені технічними можливостями обладнання Планетарію як сучасного засобу навчання астрономії.

Завдяки високоякісній проекції на купол планетарію студенти могли знайти сузір'я Великої та Малої Ведмедиць, Полярну зорю; під керівництвом лектора    Підгорного Олександра здійснили віртуальну космічну подорож, порівняли, як виглядає  зоряне небо на Північному полюсі, на екваторі та у нашій місцевості. Також студентам було запропоновано уявно побувати в космічному просторі та споглядати, як сходить і заходить Сонце, як з’являються зорі на вечірньому небі, які сузір’я вони утворюють. А з особливою цікавістю студенти слухали легенди про сузір’я, і кожен зміг дізнатись і побачити сузір’я, що відповідає його знаку зодіаку. Крім того, розповідь супроводжувалась мелодійною музикою, а тому всіх переповнювали особливі почуття.

Потім студенти на мить поринули в середовище розширення Всесвіту, що імітувало наслідки Великого Вибуху, а незабаром побачили і зворотній процес. Також їм було продемонстровано, як проходить обертання планет навколо Сонця, показано модель параду планет.

Студенти захоплено розглядали чарівний Всесвіт, який зі всією своєю таємничою красою майже знаходився в їхніх руках та отримали  надзвичайні враження.