Концертна програма, присвячена святкуванню національного туркменського свята Новруз

Новруз-Байрам -  традиційно одне з наймасовіших і найпопулярніших свят туркменського народу. Це свято на честь приходу весни, оновлення та початку Нового року.

21 березня студенти з Туркменістану зібралися разом в Українсько-туркменському культурно-освітньому центрі, щоб відсвяткувати Новруз і поділитися з глядачами тією запальною енергією, яка властива їх нації.

За підтримки директора Українсько-туркменського культурно-освітнього центру Ільніцької К.С та фахівця І категорії Кошевнюк Г.С., завідувача відділу по роботі з іноземними студентами Ремезовської Н.М., і за участю заступників декана по роботі з іноземними студентами факультетів фізики, математики та інформатики та інженерно-педагогічної освіти Дубовика В.В. та Коробань О.В. було організовано та проведено концертну програму з нагоди святкування Новруз -Байраму.

На свято завітали представники ректорату Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини: перший проректор, доктор педагогічних наук, професор Гедзик Андрій Миколайович, головний бухгалтер Арєп’єва Олена Вікторівнаголова профкому,  кандидат педагогічних наук, доцент Хитрук Валентин Іванович, проректор з адміністративно-господарської роботи Гнатюк Людмила Володимирівна, та представники факультетів, на яких навчаються туркменські студенти, зокрема, декан факультету фізики, математики та інформатики, кандидат педагогічних наук, доцент Махомета Тетяна Миколаївназаступник директора Інституту економіки та бізнес-освіти з навчально-методичної роботи, кандидат економічних наук, доцент Пачева Наталія Олександрівна, викладачі факультетів фізики, математики та інформатики та інженерно-педагогічної освіти.

Від імені ректорату гостей свята привітав перший проректор Гедзик Андрій Миколайович та побажав представникам туркменських студентів процвітання їх рідній країні, успіхів, досягнення цілей, сил та наснаги до нових звершень. До привітань долучилась декан факультету фізики, математики та інформатики Махомета Тетяна Миколаївна й висловила побажання миру, добра та злагоди, щоб кожен день життя був сповнений радістю і дружнім теплом. І, як ведеться в нас на Україні, від імені професорсько-викладацького складу університету вручила туркменським студентам цінний та оригінальний подарунок.

Присутні мали змогу вкотре не лише познайомитись з традиціями святкування Новрузу, а й з головою зануритись в колорит туркменських національних танців та пісень, глибоко відчути їх національний характер, ще раз переконалися у красі і унікальності національного одягу. 

Новруз - символ достатку, оновлення, пробудження природи. Це свято щедрості і милосердя, надій і змін. З побажаннями миру і добра  в рамках концертної програми виступили студенти факультету фізики, математики та інформатики з піснею "День Новрузу" та  націонадьним танком "Лалє". Згідно з туркменськими народними повір'ями атрибутом майже кожного свята являється обрядовий танець " Куштепти", який  неперевершено виконали Тахирова Діларам та Таганназаров Одемират.

Одночасно з цим Новруз - свято весни, як символу поезії та кохання. Власний вірш  Мамедової Айтумар "Новруз"  занурив присутніх в атмосферу творчості, добра та натхнення, а пісня у виконанні талановитого й харизматичного студента факультету іноземних мов Джумаєва Вепи "Attention" захопила своєю надзвичайною чуттєвістю. 

На завершення святкової програми пролунала щира й душевна пісня у виконанні Чапикової Гунчі " Еджемжан", що в перекладі з туркменського означає "мама", адже для кожного з нас мати - символ початку життя, святості, вічності, тепла і любові.  

Після концертної частини заходу учасників чекали смачні туркменські частування, які з душею та надзвичайною старанністю приготували студенти факультетів інженерно-педагогічної освіти та фізики, математики та інформатики. Гості мали змогли спробувати домашній плов, самсу, манти, кульче, пишме і багато інших національних страви. 

Новруз - свято, спрямоване на ствердження цінностей миру, добросусідства, зміцненню дружби між народами. Новруз стирає національні кордони, релігійні розбіжності, усуває будь-які відмінності, об’єднуючи всі народи у всесвітню, дружну, миролюбну спільноту.