Святкування Дня туркменського килима в УДПУ

29 травня в Українсько-туркменському культурно-освітньому центрі відбулося засідання круглого столу, присвячене Дню туркменського килима. Організаторами заходу виступили директор УТКОЦ Олександр Лаврик, фахівець І категорії Наталія Жидкова та заступник декана з виховної роботи природничо-географічного факультету Андрій Максютов.Під час круглого столу іноземні студенти ознайомили українську молодь із історією виникнення державного туркменського свята та особливостями створення їхньої національної святині.Зазначимо, що килими створюють в багатьох країнах, але Туркменістан став однією з небагатьох, де цей промисел прославився на весь світ. Туркменські килими – це втілення душі, культури і мистецтва народу. Саме тому нація надає таке значення цим виробам.

Із розповідей студентів із сонячного Туркменістану присутні дізналися, що орнамент килимів здатний розповісти не тільки про те, в якому регіоні він був створений, але й те, яким майстром зроблений. Кожен килим, де б він не був зроблений, має своє "обличчя", відрізняється від інших подібних. Туркменські килими ручної роботи досі зберігають сліди історії і релігійних течій, що існують на території країни.

Вшановуючи традиції студентів-іноземців, завідувач відділу по роботі з іноземними студентами Надія Ремезовська та директор Українсько-туркменського культурно-освітнього центру Олександр Лаврик від імені адміністрації університету привітали студентів із Туркменістану зі святом та побажали щастя, добра, процвітання їхній Батьківщині.