Папахи – національне надбання туркмен

130312-5

Незважаючи часом на сорокаградусну спеку, туркменські аксакали ходять в великих волохатих хутряних шапках, чим викликають чималий подив туристів. Однак, цей унікальний головний убір, придуманий туркменами ще в давнину, навпаки, рятує від сильної спеки. Споконвіку одяг туркменів був пристосований для постійного перебування на відкритому повітрі і сонці.

Туркмени пишаються своїми головними уборами та дбайливо ставляться до них. Доглядали за ними завжди ретельно: покривалим хусткою, а щоб хутро не пом'ялося і шапка не деформувалася, надягали на спеціальні болванки з тутового дерева. Майстри виготовляли святкові, парадні і буденні шапки для молодих джигітів, літніх чоловіків й людей похилого віку. Їх шили з сірого або золотистого каракуля, з пишного хутра куниці, лисиці, ондатри. Довгошерсті шапки виготовляють з шкур особливої породи баранів з шовковистою і кучерявою шерстю, з козячих шкур ангорської породи.

225-5

Надягали папахи, як правило, поверх маленької туркменської тюбетейки – тахті. Виготовленням папах в Туркменістані традиційно займалися тільки чоловіки. Ремесло передавалося у спадок. Майстри цінувалися і були шанованими людьми в своїх поселеннях. Виробництво папах збереглося у туркменів і в наші дні. Зараз ремісники виготовляють більш широкий асортимент шапок різної якості, здатних задовольнити будь-який смак.

210316-16